Обележавањем Светског дана детета промовишу се  „подстицање разумевања међу децом и добробит деце широм света, међусобна интеракција, усмеравање пажње јавности на обавезе друштва према деци, указивање на актуелне проблеме са којима се деца суочавају, сигурно окружење, право на учење, игру и забаву и пружање исте прилике за сву децу“. Ослањајући се на ове циљеве, а узимајући у обзир и специфичне околности у којима се ова школска година одвија због пандемије изазване корона вирусом и водећи рачуна о поштовању свих прописаних мера заштите, овогодишње активности реализоване су током три дана (20.11., 23.11. и 24.11.2020. године) и то у оквиру школске библиотеке.

Први дан пажњу смо посветили праву на учење, слободно време, забаву и игру. Представљени су резултати анкете о књигама и читању која је спроведена школске 2019/2020. и искоришћена је прилика да се читање представи као један од корисних, забавних и едукативних начина да се проведе слободно време и  да се ученици позову да постану чланови школске, али и Градске библиотеке.

Координатор Канцеларије за младе у Ивањици потом је представио активности ове организације и на тај начин ученицима је указано на  могућност да се активно укључе  у рад Канцеларије и кроз то искуство стекну различита знања и вештине неопходне за даље образовање и друштвено активирање. Идеја је била да представимо могућности које постоје у нашем граду како би се ученици охрабрили да се определе за било који од понуђених начина да корисно проведу слободно време.

Наставник српског језика и књижевности упознао је потом ученике са основним елементима и начелима правописа у дигиталном окружењу, што смо сматрали корисним образовним садржајем  јер су данас ученици све више упућени на коришћење дигиталних технологија, па пишу и мејлове и поруке и/или текстове на друштвеним мрежама и важно је да познају и примењују дигитални правопис.

У понедељак 23.11. активности посвећене обележавању Светског дана детета настављене су предавањем школског психолога о различитим типовима интелигенције. Други дан посвећен је циљу да сва деца имају право да остваре свој пуни потенцијал и да имају једнаку прилику за то. Основна идеја била је да се деци укаже на то да сви поседујемо различите типове интелигенције, а да је код свакога неки тип израженији. Такође је било важно да ученицима појаснимо и да се на појединим типовима интелигенције  може радити, како бисмо их унапредили и како бисмо их користили у свакодневном животу и раду на најбољи начин.

У уторак  24.11.  обележавање се завршило активностима посвећеним циљу који се односи на безбедно окружење. Наставница информатике припремила је презентацију и упитнике у виду мапа ума о безбедности на интернету, будући да је то окружење у ком ученици проводе све више времена. Основна замисао била је да се укаже на начине како се могу заштитити лични подаци на интернету и како се сигурно и квалитетно може боравити и у дигиталном свету.

Циљ ових  активности у школској библиотеци био је, између осталог, да се библиотека представи као место где ученици не долазе само да позајме књиге или читају, већ и као место где могу добити препоруке и знања у вези са различитим аспектима живота младих.