Европски дан језика обележава се сваког 26.9. почев од 2001. године када су Савет Европе и Европска унија покренули иницијативу и прогласили ту годину годином језика.Будући да су се у првој години обележавања скоро све земље Европе прикључиле акцији, она је постала традиционална и данас је бројним активностима обележавају сви народи и државе Европе, са циљем да се представи језичка разноликост и културно богатство Европе, да се подстиче целоживотно учење и учење страних језика, како би се потом успостављала и боља комуникација и међукултуролошка сарадња. Циљ је и да се језичко и културно богатство европских земаља представи, негује и развија.

У школској библиотеци Техничке школе у Ивањици Европски дан језика обележен је по други пут и у другачијим околностима у односу на претходну годину. У реализацији су учествовали ученици образовних профила машински техничар за компјутерско конструисање, техничар дизајна одеће и економски техничар и наставници страних језика и српског језика и књижевности  у сарадњи са школским библиотекаром. Активност је подржала и фотографска секција школе.

Иако је ове године број учесника морао бити мањи због прописаних мера заштите, све активности биле су испуњене забавом, дружењем, занимљивим новим сазнањима и цела активност била је и ове године истинско уживање за све нас  који волимо  језике.