У оквиру Дечије недеље, у четвртак 10.10. одржан је турнир у фудбалу за ученике прве и друге године Техничке школе у Ивањици. Циљ турнира је био да се ученици упознају са члановима Конвенције о правима детета. Иако су средњошколци, још увек немају 18 година и ова права важе за њих.

Учествовало је пет екипа. Турнир је отворила утакмица између две екипе ученика прве године. Како је мото Дечије недеље ,,Да право свако-дете ужива лако“, пронашли смо начин да повежемо фудбал и дечија права. На крају сваке утакмице ученици су сабирали голове, али и правили комбинацију од броја голова. На пример, на крају прве утакмице резултат је био 3:0, што нам је дало бројеве 3 и 30. Ученици су бројеве бележили на хамер, а поред уписивали члан Конвенције о правима детета који одговара том редном броју. Све чланове добијене бројевима, прочитали смо и кратко продискутовали о њима.

m_20191010_162812
m_20191010_142730
m_20191010_140950

На крају турнира добили смо победника и израђен пано, који су ученици касније окачили у ходник школе како би се са правима упознали и остали ученици.

Задовољни су отишли са турнира, јер је организација била другачија него до сада, њима занимљивија. Један од ученика је предложио да на сличан начин обележимо предстојећи Дан толеранције, али да се укључи већи број ученика. Сви смо се сагласили да би ово био један од начина да повећамо толеранцију, а смањимо вршњачко насиље.