Сваке године у октобру од 1999. године Међународно удружење школских библиотекара обележава свој дан и то последњег понедељка у октобру. Од 2008.године Међународни дан школских библиотека почиње да се обележава као  Месец школских библитека, тако да је омогућено да свака школска библиотека изабере себи погодан тренутак за обележавање свог дана у октобру.

Обележавање важних дана и догађаја у школској библиотеци током школске године је важна активност која подстиче ученике на читање. Успешност те акције подразумева добру сарадњу школских библиотекара са наставницима. Ти дани су и најбољи начин да се укаже на улогу школске библиотеке у образовању, друштву и култури.

Овај дан се може прославити на различите начине у школи. Школска библиотека у Техничкој школи у Ивањици   овог септембра почела је са самосталним радом и први пут се прикључила обележавању овог дана.

Заједно са  наставницима српског језика и књижевности,  наставницима текстилне струке, информатике и школским педагогом, библиотекари су ове године обележили овај дан у Техничкој школи. Организована је ликовна радионица у којој су ученици осмишљавали и у разним техникама израђивали идејна решења за корице своје омиљене књиге. У овој радионици, што нас посебно радује, учествовао је и један ученик који ради по индивидуалном образовном програму. Најоригиналнији ликовни рад  награђен је књигом и са осталим идејним решењима изложен у библиотеци. Урађени су и панои на којима је представљен: историјат  библиотека код нас, Александријска библиотека, фотографије престижних светских библиотека и генералије везане за Градску библиотеку у Ивањици.  Пре саме радионице ученици  су  у краћој презентацији подсетили  на само оснивање Техничке школе и наше школске библиотеке. Да бисмо ученицима направили што пријатнију атмосферу за рад, саму радионицу пратио је  снимак изражајног рецитовања  песама српких песника у интерпретацији   наших најбољих  глумаца. Саму активност подржала  је  и фотографска секција Техничке школе.

DSC_1156_1200x801_1200x801
DSC_1167_1200x801_1200x801
DSC_1164_1200x801_1200x801
DSC_9211(2)_1200x798_1200x798

                Школски библиотекари се надају да ће ова, као и будуће активности везане за књигу, писменост и библиотеку, ученицима указати на значај књиге у времену дигиталних технологија.

Школски библиотекари: Милица Бошковић и  Јелена Богдановић

Активност подржали и учествовали: наставници  српског језика и књижевности  Далиборка  Карапетровић, Ана Тотовић, Милован Ристивојевић, наставници стручних предмета текстилне струке Милка Спасовић и Анђа Ђурђић Василијевић, наставник информатике Драгана Богдановић , школски  педагог  Мирјана Ненадић, дипломирани инжењер графичког дизајна Илија Татовић, наставник економске групе предмета Немања Мирковић.